GAMET JE KIND VEEL? 5 TIPS!
Gamet jouw kind veel? En vraag je je af of dit schadelijk kan zijn? Of hoeveel schermtijd ‘normaal’ is gezien de leeftijd van je kind? We hebben een 5 algemene tips en advies voor als jouw kind veel gamet!
TIP 1: GA IN GESPREK MET JE KIND OVER HET GAMEN
Je verdiepen in de games die je kind speelt en in zijn/haar belevingswereld is een eerste belangrijke zet. Door te praten over de spellen die je kind speelt, eens mee te kijken of het spel ook eens zelf te spelen, krijg je meer inzicht in wat je kind doet. Bijkomende winst is dat je kind het gevoel heeft dat je weet waarover je praat en hierdoor ook meer open staat voor een gesprek over het gamen.
TIP 2: TOON OPRECHTE INTERESSE
Vaak wordt gamen door volwassenen vanuit een generatiekloof gezien als een ‘nutteloos tijdverdrijf’. Ook over ‘online vrienden’ laten volwassenen zich nogal eens sceptisch uit, alsof dit geen ‘echte vrienden’ kunnen zijn. Terwijl de beleving van je kind heel anders is. De huidige generatie is opgegroeid met digitale media. Ze zijn in beide werelden dagelijks actief en voor hen is het ene vaak niet belangrijker of beter dan het andere. Wees je bewust van deze ‘generatiekloof’ en probeer je vooroordelen aan de kant te zetten. Ga open met je kind in gesprek over waar het mee bezig is online, hoe dat in z’n werk gaat en wat je kind aanspreekt in een bepaalde game. Zodat je inzicht krijgt. En dat lukt waarschijnlijk niet als je het gesprek aangaat met een ondertoon van dat je het maar een suffe tijdsbesteding vindt. Dan gaat het vaak mis. Gezamenlijk afspraken maken wordt lastiger en er ontstaan eerder conflicten.”
TIP 3: BALANS IS BELANGRIJKER DAN TIJD
Hoeveel tijd mag een kind van een bepaalde leeftijd per dag zou gamen? Dat is een hele lastige vraag. Leeftijd speelt een rol en het ene kind is het andere kind niet. Ook onder de experts die landelijk bezig zijn met dit topic, zie je verschillende standpunten. Het goed in de gaten houden van de balans is belangrijk.
Gaat het op de andere leefgebieden van je kind goed? Zit er een goede balans in de activiteiten die het onderneemt? Is er voldoende afwisseling op een dag? Het is namelijk wél aan te raden om niet te lang achter elkaar te gamen en na
een uur of anderhalf uur gamen iets anders te gaan doen.”
TIP 4: MAAK HET NIET TE ZWAAR
“Regelmatig komt het voor dat volwassenen praten in termen van gameverslaving, als ze zich zorgen maken over het gamegedrag van hun kind. Dat is een zware en ook stigmatiserende term. Het doet wat met je kind te horen dat het ‘verslaafd’ is. Ouders zijn zich daar niet altijd bewust van. Uit de cijfers blijkt dat ongeveer 4% van de jongeren (gemiddelde leeftijd 14 jaar) problematisch gamet. Van alle jongens is dit 7%. Pas als je ziet dat andere hobby’s en activiteiten van je kind langzaam aan het verdwijnen zijn en je kind alleen nog maar zit te gamen, is er reden om je zorgen te gaan maken over verslaving. Ook de zorg dat het kind agressief zou worden van agressieve spelletjes is op basis van wetenschappelijk onderzoek ongegrond. Al kan het zijn dat je kind geïrriteerd reageert als het wordt gestoord. Maar dit heeft dan meer te maken met het feit dat het gestoord wordt tijdens een intensive bezigheid, dan met agressie.
TIP 5: HEB OOG VOOR HET POSITIEVE
Wat mensen zich vaak onvoldoende realiseren, is wat kinderen allemaal leren van games. Deze zijn bijvoorbeeld vaak Engelstalig, waardoor de taalontwikkeling gestimuleerd wordt. Veel games vragen inzicht in complexe situaties; je moet overal op letten. Strategisch inzicht is belangrijk. De oog-hand coördinatie moet goed zijn. En ook op communicatief gebied worden kinderen uitgedaagd in games waarin ze moeten samenwerken. Vaak met leeftijdsgenoten die ze real life kennen en soms ook met jongeren die ze nog niet kenden, maar die wel dezelfde interesses delen. Er kunnen echte vriendschappen ontstaan. En zo zijn er tal van aspecten waarop kinderen via games denk ik sneller bepaalde vaardigheden aanleren dan bij veel andere activiteiten.”