Handige Links
We hebben een aantal handige links voor je verzameld. Een klik op het gewenste onderwerp en je komt meteen op de juiste pagina!
Veilig Thuis
Hoe werkt veilig thuis?
Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Voor als je zelf betrokken bent, of iemand uit je omgeving dat is.
Huiselijk geweld
In 2020 gaf 8 procent van de bevolking van 16 jaar en ouder aan in de afgelopen 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van een of meerdere vormen van huiselijk geweld.
Landelijk Netwerk Veilig Thuis
Ons land telt 25 regionale Veilig-Thuisorganisaties (VT’s) die met elkaar voortdurend werken aan verbetering van de kwaliteit van hun werk. Daartoe hebben zij zich verenigd in het Landelijk Netwerk Veilig Thuis (LNVT). U kunt contact opnemen met het landelijk netwerk door een mail te sturen naar: info@lnvt.nl
De raad voor de kinderbescherming
Problemen thuis?
Soms zijn er in uw gezin of bij uw kind problemen. En lukt het u als ouder(s) niet om deze zelf of met hulp van vrienden, familie of een hulpverlener op te lossen. Zijn de problemen zo ernstig dat ze de ontwikkeling van uw kind in gevaar brengen? Dan kan de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) in actie komen.
Hoe verloopt een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming?
De Raad voor de Kinderbescherming doet verschillende onderzoeken in het belang van het kind. Wij voeren deze onderzoeken zoveel mogelijk op dezelfde manier uit, maar raadsonderzoekers bepalen zelf hoe het onderzoek precies wordt uitgevoerd. We hebben voor de onderzoeken regels opgesteld, die in het Kwaliteitskader staan. Afhankelijk van de situatie van kind en ouders kan het onderzoek anders verlopen. Hoe anders, dat leest u bij elk onderwerp.
Jongere aangehouden?
Jongeren halen kattenkwaad uit, dat mag. Maar soms gaan ze verder en doen ze dingen die van de wet écht niet mogen. Dat heet een strafbaar feit plegen. Wat betekent dit voor jongere en ouders? Bij jongeren tussen 12 en 18 jaar kan de politie de Raad voor de Kinderbescherming inschakelen.
Conflictscheiding
Ouders worden het meestal samen eens hoe ze na de scheiding voor hun kinderen gaan zorgen. Ouders zijn verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan alle afspraken over de zorg en opvoeding, alimentatie en het delen van informatie. Ouders moeten hierin ook aangeven hoe zij de kinderen bij deze afspraken en eventuele veranderingen betrekken.
Hai5!
Ons aanbod voor ouders & verzorgers
Gaat het thuis, op school, bij de (sport)club of buiten met vrienden en vriendinnen niet zo lekker? Is jullie jeugdige een beetje anders? Of lukt het allemaal niet zo goed in het maatschappelijke leven? Hij of zij is niet de enige! Er zijn al veel andere jeugdigen die hun weg naar Hai-5 hebben gevonden. En dat is vaak vanuit een situatie dat ook zij zich niet happy voelen. Weet je waarom zij naar Hai-5 komen? Omdat ze zich weer ‘lekker’ willen voelen. Dat het thuis weer oké is. Dat ze weer goed kunnen meedoen op school, de club of met hun vrienden. Dat ze weer lekker in hun vel zitten en overal gewoon weer mee kunnen doen.
Ons aanbod voor jeugdigen
Samen met jou, je papa en mama, broertjes of zusjes, je school, je sportclub en andere mensen die je willen helpen gaan we aan de slag. We gaan samen ontdekken wat jij cool, leuk of interessant vindt. Wat je heel erg goed kunt. Of wat je graag wilt leren. Samen gaan wij ontdekken wat jou jou maakt. En hoe we ervoor kunnen zorgen dat jij weer gewoon kunt meedoen in jouw omgeving: thuis, op school, bij de club of je vrienden. Samen gaan we op weg naar een onbezorgde glimlach.