Bureau Jeugdzorg Limburg is een gecertificeerde instelling (GI) die voor jeugdigen in een kwetsbare situatie het verschil wil maken. Zij dragen bij aan de bescherming en veilige ontwikkeling van jeugdigen. Jeugdigen hebben het recht om veilig op te kunnen groeien tot gezonde en evenwichtige volwassenen. Is sprake van een bedreigde ontwikkeling of is de veiligheid van een jeugdige in het geding, dan kan de Kinderrechter een maatregel kinderbescherming (Ondertoezichtstelling of Voogdij) of een maatregel jeugdreclassering uitspreken.
Aan de uitspraak van de Kinderrechter gaat altijd een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming vooraf. Met het uitspreken van een maatregel geeft de kinderrechter BJz de opdracht een bedreigde ontwikkeling van een jeugdige te stoppen. In de ondersteuning die zij bieden staat de jeugdige centraal. Zij ondersteunen ouders om hun kind onbedreigd te kunnen laten opgroeien. Hierbij kijken zij ook naar de mogelijkheden van het netwerk van het gezin, bv. familie en vrienden en naar wat zij kunnen betekenen in de ondersteuning van het gezin.
BJz werkt met krachtige professionals; vakbekwaam en bevlogen. De jeugdzorgwerkers staan voor de jeugdigen waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Alle medewerkers voldoen hiervoor aan alle gestelde (opleidings-)eisen en houden deze ook jaarlijks bij. De jeugdzorgwerkers kunnen steunen op collega's en worden ondersteund door o.a. gedragswetenschappers, orthopedagoog-generalisten en diagnostici. Belangrijke beslissingen neemt een jeugdzorgwerker nooit alleen, maar altijd samen met een gedragswetenschapper en met betrokkenheid van een orthopedagoog-generalist in het ‘Team rond de Jeugdige’ (TrJ). Dit is belangrijk omdat beslissingen die zij nemen ingrijpend kunnen zijn voor jeugdigen en hun ouders.
BJz werkt in een krachtig netwerk. Nauwe samenwerking met partnerinstellingen leidt tot betere hulp aan jeugdigen en ouders. Belangrijke samenwerkingspartners voor Bureau Jeugdzorg Limburg zijn de toegangsteams van de gemeenten, scholen en huisartsen, maar ook zorgaanbieders, Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, politie, Openbaar Ministerie en de rechtbank. Wij zetten onze kennis en deskundigheid ook in om maatregelen te voorkomen.